Întrebări frecvente

Nicidecum. Ritualul este o experienta comuna care reprezinta liantul dintre membri. Utilizarea dramei, alegoriei si simbolismului impresioneaza principiile si invataturile in mintea fiecarui candidat mai ferm decat in cazul in care acestea i-ar fi fost pur si simplu transmise intr-un mod modernist.

Ca in orice asociatie exista anumite proceduri administrative - stenograme ale ultimei reuniuni, propuneri si scrutine pentru noi membri, discutarea si votarea aspectelor financiare, noutati si corespondenta. Au loc ceremonii pentru admiterea noilor membri, instalarea anuala a Maestrului Venerabil si numirea noilor oficieri, etc.

Ceremoniile pentru admiterea un nou membru au doua parti - o usoara instructie dramatica in principiile si lectiile specifice Lucrarii Masonice, urmata de o prelegere in care sunt precizate indatoririle candidatului.

Secretele Francmasoneriei sunt modurile traditionale de recunoastere care nu sunt utilizate fara discriminare, ci doar ca un test de membru, de exemplu atunci cand Masonul viziteaza o Loja unde nu este cunoscut.

Utilizarea cuvantului ritual este pentru a descrie practica ritmica a aceleiasi ceremonii intr-un moment anume. Adesea exista o conotatie a ceva sinistru. Dimpotriva, ritualul este menit sa indice faptul ca gradele reprezinta o modalitate stabilita pentru a transmite cunostintele Fraternitatii intr-o repetitie.

Acest lucru inseamna ca aceeasi ceremonie este practicata cu fiecare aspirant astfel incat fiecare om este supus aceleiasi experiente creand o senzatie unificatoare comuna.

Nu. Din primele sale zile, Francmasoneria a fost implicata in activitati caritabile. Inca de la inceputurile sale, Francmasoneria a oferit suport, nu numai pentru vaduvele si orfanii Francmasonilor, dar si pentru multi altii in cadrul comunitatii.

In timp ce unele organizatii Masonice de caritate satisfac in mod specific, dar nu exclusiv, Masoni sau persoane aflate in intretinerea acestora, altele fac subventii in mod semnificativ la organizatii non-Masonice.

 

Categoric nu. In timp ce, individual, Francmasonii vor avea propriile lor opinii politice, Masoneria ca ordin nu isi va exprima parerea asupra acestui aspect. La reuniunile masonice discutiile politice au fost intotdeauna interzise, sub sanctiunea iregularitatii masonice.

Masoneria Ezoterica este explorarea personala in unele dintre zonele mai putin cunoscute ale societatii fraterne. Unele dintre aceste aspecte includ dezvoltarea personala, spiritismul, misticismul, si asa mai departe; poate include aspecte ale istoriei sale de obicei uitate de catre istorici sau participanti. De asemenea, acestia investigheaza linii de gandire religioasa care exista pe marginea doctrinei cunoscute. Investigatia nu inseamna ca ei lucreaza pentru a dovedi (sau infirma), un aspect sau altul, dimpotriva, partea ezoterica a Masoneriei urmareste sa descopere surse suplimentare de intelepciune si intelegere.

Interesul in Masoneria esoterica a inceput sa creasca. Nu ca preocuparile esoterice au disparut vreodata, dar cu siguranta, anumite aspecte au inceput sa prezinte un real interes. Priveste aspectele legate de rezonanta personala cu simbolurile Francmasoneriei si ajuta la dezvoltarea credintei noastre. Ea poate fi plina de satisfactii si impliniri.

Dar ezoterismul nu reprezinta strict ceea ce este Masoneria, ci este doar un aspect al acesteia.

N.B. - Cuvantul "ezoterism" isi are originea in cuvantul francez "ésotérisme". In limba romana, atat ezoterism cat si esoterism sunt considerate variante corecte si acceptate, conform DEX online.

Purtarea insemnelor (regalia) este motivata atat istoric cat si simbolic. La fel ca si o uniforma, insemnele servesc pentru a indica membrilor rangul in interiorul Ordinului Masonic.

Nu suntem o societate secreta dar intalnirile Lojei, la fel ca si in cadrul altor organizatii, sunt private si deschise doar pentru membri. Regulile si obiectivele Francmasoneriei sunt puse la dispozitia publicului larg. Locurile de intalnire sunt cunoscute si in multe zone sunt utilizate de catre comunitatea locala pentru diferite activitati, altele decat Francmasoneria.

Majoritatea Masonilor nu vor raspunde la intrebarile despre fraternitate pentru ca ei cred ca se presupune a fi un "secret". In final, acest fapt este o pierdere pentru fraternitate pentru ca de fiecare data cand cineva pune o intrebare despre Masonerie este o mare oportunitate de a vorbi deschis despre asta. Francmasoneria este mai degraba o Societate cu Secrete, decat o societate secreta, insa acest lucru este la fel de confuz.

Exista aspecte ale Francmasoneriei care sunt pastrate si predate numai celor care trec prin initieri si ceremonii, astfel incat sa fie mentinuta o perspectiva si un sens corecte. Aceste aspecte nu sunt "secrete", ci cunostinte care trebuie sa fie comunicate intr-un mod specific si concis.

Datorita faptului ca Francmasoneria nu se preocupa nici de religie si nici de politica, in Loja este interzisa orice discutie legata de aceste subiecte.

Acesta este un paradox ciudat pentru ca, in mod fundamental, Francmasoneria promoveaza conexiunea individuala cu Divinitatea, dar ne avertizeaza sa nu promovam o religie sau alta. Despre alte subiecte cum ar fi munca, familia, afacerile sau alte interese se vorbeste deschis construind astfel legaturile noastre fraterne.

In realitate, paradoxul este un echilibru armonios. Motivul pentru care nu se permit discutiile politice sau religioase este unul ideal. Practica Francmasonica promoveaza ca idee de baza un fel de filosofie ecumenica de toleranta. Ea nu sugereaza ca un sistem politic sau religios este bun sau rau.

Membrilor Ordinului le este interzis - sub sanctiunea iregularitatii masonice - sa dezbata sau sa se angreneze in dispute pe teme politice sau religioase.

Da si Nu. Obiectivul Francmasoneriei nu este in mod special incurajarea patriotismului. Cu toate acestea, Francmasoneria promoveaza afinitatea fata de natiunea in care isi are resedinta Francmasonul. Francmasoneria incurajeaza mai mult decat interesul pasiv in dezvoltarea societatii civile si rolurile noastre ca cetateni in ea. Patriotismul afisat este rezultatul acestui interes in bunastarea societatii in sine.

Fraternitatea incurajeaza puternic respectarea principiilor si legilor tarii in care traieste Masonul.

Noii membri jura solemn cu privire la comportamentul lor in Loja si in societate.De asemenea, fiecare membru jura sa pastreze confidentialitatea metodelor traditionale prin care dovedeste ca este Mason, metode pe care l-ar folosi atunci cand viziteaza o Loja unde nu este cunoscut.

Francmasonii nu jura loialitate unii fata de altii sau fata de Francmasonerie. Francmasonii promit sa-i ajute pe altii in la nevoie, dar numai in cazul in care ajutorul nu intra in conflict cu obligatiile lor fata de Dumnezeu, de lege, de familia lor sau de responsabilitatile lor ca cetateni.

Da. Cu toate acestea, cunostintele dobandite vor dainui totdeauna, pentru tot restul vietii. Nimic in afara de legatura frateasca din interiorul Fratiei nu creaza obligatia de a ramane Mason.

Pentru majoritatea Francmasonilor Cartea Legii Sacre este Biblia. Exista insa multi Francmasoni care nu sunt crestini, iar pentru acestia Biblia nu reprezinta Cartea Sfanta sau Sacra. Ei vor jura pe cartea considerata sacra de catre religia lor.

Biblia va fi intotdeauna prezenta intr-o Loja romana, dar cum ordinul primeste barbati si femei de diferite credinte, Biblia este numita Cartea Legii Sacre. Astfel, atunci cand in ceremonie se face referire la Cartea Legii Sacre, pentru un crestin aceasta este Biblia, iar pentru ceilalti participanti va fi cartea sfanta a religiei lor.

Aceste trei virtuti, "Dragostea Frateasca, Intrajutorarea si Adevarul", reprezinta fundatia pe care este construita Francmasoneria.

Dragostea frateasca, este manifestata pentru intreaga omenire si, in special, pentru alti masoni. Intrajutorarea, in care fiecare Mason are obligatia sa aline necazul oricarui Maestru Mason, daca poate sa o faca, atat cat ii sta in putinta. Masonul trebuie sa actioneze caritabil fata de societate, atat din punct de vedere economic, cat si, fizic, si mental. Adevarul, este reprezentat de Divin, in multitudinea si diversitatea sa, asa cum este inteles de catre toti oamenii.